Zasady recenzowania

  1. Oceny artykułu dokonuje dwóch recenzentów spoza jednostki naukowej, do której afiliowany jest autor.
  2. Autorzy i recenzenci nie znają swoich tożsamości (double-blind review process). W tym celu Redakcja zapewnia zanonimizowanie tekstu (usunięcie danych osobowych, właściwości pliku, przypisów i zwrotów, które wskazują autora tekstu, (np. przypis: „jak pisałem/łam w…”), o ile nie zrobił tego autor (por. „Wskazówki dla autorów”).
  3. Recenzja sporządzana jest na formularzu (karta oceny) przekazanym recenzentowi (do pobrania także w linku poniżej).
  4. Recenzja kończy się jednoznacznym wnioskiem:
    a. Praca może być opublikowana.
    b. Praca może być opublikowana, pod warunkiem dokonania:
    – niewielkich zmian,
    – znacznych zmian.
    c. Praca powinna być odrzucona.
  5. Zasady kwalifikowania lub odrzucenia publikacji przez recenzentów:
    a. odrzucane są prace nieoryginalne oraz prace zawierające poważne błędy merytoryczne;
    b. przez określenie „niewielkie zmiany” rozumie się m.in.: uzupełnienie bibliografii odpowiednio o krajowych lub zagranicznych autorów, aktualizację tekstu (np. uwzględnienie nowych aktów prawnych lub danych), uporządkowanie treści tabel, dokonanie drobnych uzupełnień lub skrótów tekstu, sprawdzenie danych statystycznych, nazwisk i tytułów prac, poprawienie lub uzupełnienie streszczenia tekstu;
    c. przez określenie „znaczne zmiany” rozumie się m.in.: zmianę struktury pracy, rezygnację z niektórych wątków lub dodanie nowych, konieczność odniesienia się do wyników badań innych autorów, które mają istotne znaczenie dla omawianego tematu, rozszerzenie części wnioskowej.
  6. Nazwiska recenzentów poszczególnych artykułów nie są ujawniane; lista recenzentów publikowana jest raz w roku (w ostatnim numerze) oraz na stronie internetowej.
  7. Recenzenci są zobowiązani do poufności, nie mogą również wykorzystywać wiedzy pochodzącej z recenzowanego artykułu przed jego opublikowaniem.
Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.